Apr 17, 2009

ULCINJ I ADA BOJANA

- Jedan od najstarijih gradova na jadranskoj obali - Ulcinj vec na prvi pogled otkriva svoju burnu proslost, dugu skoro tri milenijuma...U njemu se mogu vidjeti ostaci starog grada Svacha, srednjovjekovnog vladichanskog centra Zete, grada u kome je prema predanju bilo crkava koliko i dana u godini! Ulcinj je bio po vlascu Grka, Rimljana, Ilira, Vizantinaca, Slovena, Mlechana i Turaka.

- U ovu riznicu kulture ulazi se na dvije kapije, jedna je sa mora, dryga sa kopna. u mracnim tamnicama iza Balsica kule chamio je zatvoren i slavni shpanski pisac Servantes, borac za reformu Telnuda.

-Ulcinj je zivopisan grad, poznato kupaliste i oporaviliste. posjetioce najvise privlache duge, pjeskovite plazhe. Jedna je u samom gradu. Druga je malo izvan grada i duga e trinaest kilometara! I zato se zove "Velika". Njen fini, ljekoviti pijesak bogat je solju i jodom. Velika plazha se zavrshava na uscu rijeke Bojane, kraj trouglastog pjeskovitog osrtva, koje je postalo jedna od najatraktivnijih turistickih destinacija crnogorske obale.

-Ako zelite ljetovanje u kostimima Adama i Eve, prava adresa je Ada bojana, mjesto za ponovni i pravi dodir tijela sa "majkom prirodom". Duge pjeschane plazhe pruzhaju nebrojene mogucnosti za bjekstvo od urbane svakodnevnice, bilo da je rijech samo o sunchanju i kupanju ili o jahanju konja po pjescanoj plazi, vindsurfingu ili kakvom drugom sportu.

No comments:

Post a Comment