Apr 17, 2009

ULCINJ I ADA BOJANA

- Jedan od najstarijih gradova na jadranskoj obali - Ulcinj vec na prvi pogled otkriva svoju burnu proslost, dugu skoro tri milenijuma...U njemu se mogu vidjeti ostaci starog grada Svacha, srednjovjekovnog vladichanskog centra Zete, grada u kome je prema predanju bilo crkava koliko i dana u godini! Ulcinj je bio po vlascu Grka, Rimljana, Ilira, Vizantinaca, Slovena, Mlechana i Turaka.

- U ovu riznicu kulture ulazi se na dvije kapije, jedna je sa mora, dryga sa kopna. u mracnim tamnicama iza Balsica kule chamio je zatvoren i slavni shpanski pisac Servantes, borac za reformu Telnuda.

-Ulcinj je zivopisan grad, poznato kupaliste i oporaviliste. posjetioce najvise privlache duge, pjeskovite plazhe. Jedna je u samom gradu. Druga je malo izvan grada i duga e trinaest kilometara! I zato se zove "Velika". Njen fini, ljekoviti pijesak bogat je solju i jodom. Velika plazha se zavrshava na uscu rijeke Bojane, kraj trouglastog pjeskovitog osrtva, koje je postalo jedna od najatraktivnijih turistickih destinacija crnogorske obale.

-Ako zelite ljetovanje u kostimima Adama i Eve, prava adresa je Ada bojana, mjesto za ponovni i pravi dodir tijela sa "majkom prirodom". Duge pjeschane plazhe pruzhaju nebrojene mogucnosti za bjekstvo od urbane svakodnevnice, bilo da je rijech samo o sunchanju i kupanju ili o jahanju konja po pjescanoj plazi, vindsurfingu ili kakvom drugom sportu.

Apr 14, 2009

BAR


- U maslinjaku pored koga morate proci kad ulazite u najvecu crnogosrsku luku Bar nalazi se majstarije stablo u Evropi - maslina koja pamti dva milenijuma i jos daje plodove.



- Grad je najprije osnovan u podnozju planine Rumije, daleko od mora. Stari Bar se pominje kao utvrdjenje iz XI vijeka. Starobarske zidine danas su kulturno srediste. relativno dobro su ocuvani ostaci kula, ulichica, gradskih bedema. Ochuvane su i katedrala svetog djordja iz XIII i crkva svtog Nikole iz IXV vijeka. Tu su i palata sa ostacima zhivopisa, turski amam..., a sa vrha planine Rumije jos uvijek se spustaju ka gradu ostaci turskog akvadukta.

- Danas je Bar velika luka, u koju pristaju putnicki i trgovacki brodvi gotovo svih priobalnih zemalja, prva stanica iz koje od mora ka Beogradu i dalje ka Evropi krecu vozovi.

- Odmah pored Bara nalazi se popularno ljetovaliste Sutomore, sa velikim pjeshchanim plazhama i brojnim hotelima i restoranima.