Apr 4, 2009

BUDVA

- Budva se nalazi na jednom od najljepsih djelova jadranske obale. Izmedju bujne vegetacije i mora nalaze se duge pjescane plaze, a uz njih ekskluzivni hoteli. Nad Budvom u julu, u prosjeku, sunce sija 332 sata i zato ovaj grad vazi za jedno od najsuncanijih mjesta, ne samo na Jadranu vec i u cijeloj Evropi.
Izaberite plazu - Slovensku, Mogren, Bechicku, Rafailovice, Jaz... i uzivajte u privilegiji koju sunce daruje ovom dijelu Evrope.
- Budva je jedno od najstarijih naselja na ovom dijelu Mediterana. Po arheoloskim ostacima, nedavno je dozovjela svoj 2500. rodjendan. Zatvorena je zidinama iz XV vijeka u jedinstven arhitektonski grad spomenik. Sacinjava ga sklop uskih ulica i manjih trgova sa vrijednim spomenicima raznih mediteranskih kultura, koje su obiljezile njegov razvoj. Legenda kaze da je grad osnovao Kadmo, sin fenicanskog kralja Agenona, koji je protjeran iz Tebe na volvovskoj zaprezi stigao do obale Jadrana i tu osnovao Budvu. U centru Budve, otkrivena je rimska, a ispod nje grcka nekropola. Nadjeni su bogat nakit od zlata i srebra, staklene posude i keramicke vaze. Rijec je o jednom od najvrijednijih arheoloskih nalazista u ovom dijelu Mediterana. Unutar gradskih zidina i danas se nalaze crkve velike istorijske i umjetnicke vrijednosti - svetog ivana podignuta u VII vijeku, crkva benediktinskog manastira Santa Maria in Punta iz 840. godine, i crkva svetog Trojstva, ispred koje se nalazi grob Stefana Mitrova Ljubise, najveceg knjizevnika Crnogorskog primorja.
- Odbrambene kule i esplanade utvrdjenja, koje uokviruju staru Budvu, nisu samo istorijski spomenik i turisticka atrakcija. One sluze kao pozorisne kulise i prostor u kome se tokom ljeta desava "Budva - grad teatar", jedna od najvecih kulturno-umjetnockih manifestacija na ovim prostorima.

Apr 2, 2009

BUDVANSKA RIVIJERA

- Mjesto susreta svakojake vrste. Linija dodira velike vode i stamenog kopna. Nekako su iskonske te granice koje opisuje obala. Kao da su oduvijek tu. Silovita ih snaga mora vaja vjekovima za milimetar, za djelic. Jedan milenijum - jedan korak. Zato se njima i koracha lagano, spokojno, sa uzivanjem. Uz neprestalnu muziku mora, nekada glasniju, nekad njezniju, uz sapat horizonta koji putuje talasima ili krilima velikih bijelih ptica.
- Kada kao uporiste oka na kraju dana nestane horizont na obzorju, vaspostavlja se mlijecni bijeli mjesecev put po povrsini vode. Sa obale on srebrnim sjajem pokazuje pucinu. Izmedju dana i noci, jutrom ili s veceri, sunce purpurno najavljuje svoje radjanje ili poniranje crvenim tragom u plavetnilu mora i neba.
- Budvanska rivijera obdaruje nevjerovatnim zalascima sunca, bilo da zaranja u more, ili se zaklanja iza ostrva, sunce izvodi svoj svakovechernji ritual sa lakocom i ljepotom. Pomalo se naslanjajuci na boje sirokog spektra, pomalo na peperjaste oblake, ono uvjek pronalazi svoj put. U rachunanju ovozemaljskog vremena i pouzdanosti pojava, to sto sunce svakako zatvara svoj krug je ono na sta se sa sigurnoscu mozemo osloniti. Nijedno ponavljanje na ovom svijetu ne izaziva takvu radost i ushicenje i ne nudi tako neochekivanu ljepotu.
- Naspram velike plave povrsine vode, obalu kao da uvjerljivo podcrtavaju planinski vrhovi.
Moze pogled i da se odmori od plavog i nepreglednog na zelenom i okomitom. Oba ugodjaja odisu snagom. Planinski lanci u zaledju obale donose klimu koja prija, ali i mirise cetinara koji aromom upotpunjuju sliku.
- Tu, izmedju mora i korijena planina, sasvim ususkani na najljepsim mjestima obale smjesteni su hoteli Budvanske rivijere, najcesce sa pogledom, a u pogled staju sva opisana i neopisana cudesa.