Apr 2, 2009

BUDVANSKA RIVIJERA

- Mjesto susreta svakojake vrste. Linija dodira velike vode i stamenog kopna. Nekako su iskonske te granice koje opisuje obala. Kao da su oduvijek tu. Silovita ih snaga mora vaja vjekovima za milimetar, za djelic. Jedan milenijum - jedan korak. Zato se njima i koracha lagano, spokojno, sa uzivanjem. Uz neprestalnu muziku mora, nekada glasniju, nekad njezniju, uz sapat horizonta koji putuje talasima ili krilima velikih bijelih ptica.
- Kada kao uporiste oka na kraju dana nestane horizont na obzorju, vaspostavlja se mlijecni bijeli mjesecev put po povrsini vode. Sa obale on srebrnim sjajem pokazuje pucinu. Izmedju dana i noci, jutrom ili s veceri, sunce purpurno najavljuje svoje radjanje ili poniranje crvenim tragom u plavetnilu mora i neba.
- Budvanska rivijera obdaruje nevjerovatnim zalascima sunca, bilo da zaranja u more, ili se zaklanja iza ostrva, sunce izvodi svoj svakovechernji ritual sa lakocom i ljepotom. Pomalo se naslanjajuci na boje sirokog spektra, pomalo na peperjaste oblake, ono uvjek pronalazi svoj put. U rachunanju ovozemaljskog vremena i pouzdanosti pojava, to sto sunce svakako zatvara svoj krug je ono na sta se sa sigurnoscu mozemo osloniti. Nijedno ponavljanje na ovom svijetu ne izaziva takvu radost i ushicenje i ne nudi tako neochekivanu ljepotu.
- Naspram velike plave povrsine vode, obalu kao da uvjerljivo podcrtavaju planinski vrhovi.
Moze pogled i da se odmori od plavog i nepreglednog na zelenom i okomitom. Oba ugodjaja odisu snagom. Planinski lanci u zaledju obale donose klimu koja prija, ali i mirise cetinara koji aromom upotpunjuju sliku.
- Tu, izmedju mora i korijena planina, sasvim ususkani na najljepsim mjestima obale smjesteni su hoteli Budvanske rivijere, najcesce sa pogledom, a u pogled staju sva opisana i neopisana cudesa.

2 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Odusevljena saaam...kao da sam trenutno tamo kako je docarana slika Budvanske rivijere.
    Divan kontekst recenica, formulacija i bogatstvo opisa pejzaza.
    Savrsenstvo!!! :-)

    ReplyDelete