Mar 21, 2009

PERAST

- Gradic naspram morskog tjesnaca u podnozju brda Sv. Ilije. Predstavlja najstarije prebivaliste covjeka u Boki Kotorskoj, sto potvrdjuju brojni arheoloski nalazi jos iz neolita, ali i Ilirskog, rimskog i ranohriscanskog vremena.
- Po legendi, 22.jula 1452. godine dva brata ribara su na hridi (shkrjelu) ispred Perasta nasli Gospinu sliku. Od tada su Perashtani nasipanjem kamenja i bacanjem starih jedrenjaka povecali povrsinu hridi i na njoj 1630. godine podigli crkvu Gospa od Skrpjela koju je krajem 17. vijeka oslikao veliki barokni slikar Tripo Kokolja.
- U zlatno doba perashtanskog graditeljstva (XVII i XVIII vijek) nastaju palate Zmajevica, poznata i kao Biskupija iz 1670.godine Balovica i Smekija. Palata Bujovica, u kojoj je danas muzej grada Perasta, sagradjena je po projektu venecijanskog arhitekte Djovania Batista Fonte. Legenda kaze da je svoj, uspjesno obavljeni zadatak, platio glavom, jer je na Bujovicevo pitanje moze li sagraditi ljepsu gradjevinu od ove, odgovorio da moze.
- Perast ima sve odlike karakteristicne dgardske cjeline Mediterana: gradjevine javnosti (crkve, kapele, palate, nadbiskupiju, opstinu, sud..) i specifican, nerazlucni kompleks primorske urbane cjeline.

1 comment:

  1. Odlično urađen blog,odlični podaci,sviđaju mi se,najinteresantniji dio jeste zlatno doba.

    ReplyDelete