Mar 18, 2009

HERCEG NOVI

-Vec sest vjekova Herceg Novi "strazari" na ulazu u Boku Kotorsku. Njegove bedeme - tvrdjave Forte Mare, Shpansku i Kanli kulu vremenom su pokrile palme i eukaliptusi, kiparisi i agave, mangolije i mimoze, egzoticno rastinje, koje su novljanski kapetani donosili sa svojih dugih putovanja...
-Bedemi vec odavno sluze kao ljetnje pozornice, na kojima se odvijaju programi tradicionalnih filmskih, muzickih i pozorisnih festivala.

- Istocno od Herceg Novog, u velikoj sumi, nalazi se manastir Savina, podignut 1030. godine, a obnovljen u XV vijeku, mjesto koje mnogi nazivaju "pravoslavnom dusom Boke Kotorske". U bogatoj manastirskoj riznici nalazi se kristalni krst optocen srebrom, koji je, kako kaze predanje, pripadao svetom Savi. Prava vrijednost riznice jeste i portret mladog Petra Velikog, donesen iz Rusije 1831.godine.

- Nedaleko od Herceg Novog nalazi se i atraktivno ostrvo Mamula, a na njemu tvrdjava iz vremena stogodisnje vladavine Austrougarske.



- Igalo je mediteranski centar zdravstvenog turizma i sa Herceg Novim povezan je sedam kilometara dugim setalistem Pet danica. Prijatno malo ljetovaliste, prije svega, poznato je po savremenom centru za fizikalnu terapiju i lijecenje blatom. Plazee Igala pogoduju onima koji pate od hronicnih reumatskih oboljenja, degenerativnih promjena zglobova i od neuroloskih bolesti.

1 comment:

  1. Ambijent,istorija,kultura kao i slike ovog grada govore sve o njemu.Ovo si izvanredno uradila,sve čestitke.

    ReplyDelete