Mar 14, 2009

KOTOR

Gledajuci Kotor sa mora, uz malo maste, mozete zamisliti luku i jedrenjake. mozete zamisliti i karavane koji se sa planina spustaju ka gradu. Mastom se vratite u srednji vijek, u doba prosperiteta Kotora, kada su u njega stizali dragocjeni tovari, koji su potom brodovima odvozeni do udaljenih luka nekih drugih carevina i kraljevina. Iz tog vremena datiraju i neke od najljepsih crkava koje i danas krase Kotor, a gotovo sve su podignute u slavu svetaca zastitnika pomoraca.

- U Kotor, opasan bedemima ulazi se na "troja vrata". Na glavnom gradskom portalu docekuje vas romanicka kula sa satom. Biser srednjovjekovne arhitekture Staroga grada jeste katedrala Svetog Tripuna, podignuta 1166.godine, blizu koje se nalaze i crkve svetog Luke i svete Marije iz XII vijeka. Ali Kotor ne cine samo njegove sakralne gardjevine.

- Kotorske uske ulice i pjacete krase i stare patricijske palate raskosnih fasada, poput princeve palate ili Napoleonovog pozorista...


- Svi ovi objekti dio su svjetske kulturne bastine - pod zastitom UNESCO-a!!

1 comment:

  1. Obožavam ovaj grad,posjetim ga kad mogu,oduševljava me njegova kulturno-istorijska ponuda,prijatan ambijent,najljepši dio grada jeste katedrala Svetog Tripuna.

    ReplyDelete