Mar 13, 2009

PRIMORJE-BOKA KOTORSKA

Boka Kotorska je jedan od najljepsih zaliva Mediterana, koji citavih 28 kilometara zalazi u kopno. Svojom fascinantnom ljepotom privlacila je velike knjizevnike: Lord Bayron-a, Bernard Shaw-a, Margaret Jursenar, Iva Andrica...
Boka Kotorska i danas docekuje ljude ljepotom svojim zaliva, mirom dvaju istrva - ostrvo Sveti Djordje i ostrvo Gospa od Skrpjela, ali i posebnom atmosferom starih gradova, u kojima je svaki korak hodanje kroz istoriju.
- Pristanete li camcem uz mol u Kotoru ili Perastu, bicete mozda na istom vezu na kome su po povratku sa putivanja, po morima sirom svijeta, bili usidreni brodovi starih bokeljskih kapetana, clanova "Bratstva pomoraca Boke Kotorske" osnovanog jos u IX vijeku.
- Na kotorski mol pristajale su i jahte evropskih kraljeva i princeva, koje je osvojila bajkovita ljepota Crne Gore, bas kao sto je osvojila i rimske patricije, ciji su ljetnjikovci nekada krasili Risan.
- Risan je najstarije naselje u Boki Kotorskoj, koje je jos ilirska kraljica Teuta odabrala za svoj prestonicki grad i gdje su sacuvani mozaici iz vremena Rimljana.
- Panoramom Perasta dominira crkva Svetog Nikole iz XV vijeka. Nad njim se uzdize stara venecijanska tvrdjava i toranj crkve Gospa od Rozarija iz XVII vijeka. Perast inace predstavja najbolje sauvanu baroknu cjelinu na ovom dijelu Jadrana, grad u kome su cuveni pomorski kapetani gradili svoje prelijepe palate, okruzene cudesnim vrtovima sa egzoticnim rastinjem.

2 comments:

  1. Ovo je najljepši dio našeg primorja još je ljepši kad si ga ti predstavila svojim blogom,odličnu si temu izabrala,dobro si je uradila.

    ReplyDelete
  2. hvala, hvala...udjite i pratite moj blog i prikachite ga na svoj dashbard kako bi dobijali sve update-ove...takodje rado bih posletila vas blog zanimljiv mi je naziv...

    ReplyDelete